ZWITSERLAND: RAIL AWAY

Jahaa! De Zwitserse Alpen zijn, ’s zomers én ’s winters, belachelijk mooi. Maar vlak ook coole steden als Zürich en het kleinere Basel, Neuchâtel of pak ‘m beet Luzern niet uit. Van designhotels en toprestaurants tot de beste musea, eclectische architectuur en onverwachte local experiences. En ook hier is de natuur áltijd dichtbij. O ja, niet onbelangrijk, ook al is treinreizen normaal gesproken een no go voor je; met het relaxte Swiss Travel System ben je overal zó. Je snapt, wij gingen je afgelopen voorjaar voor in het groene, kosmopolitische hart van Europa en dit zijn onze insider tips.

OK, de breakdown. De republiek Zwitserland is grofweg in drie regio’s te verdelen. Het Juragebergte in het noordwesten, het heuvelachtige centrale plateau Mittelland met landbouwgrond en kristalheldere gletsjermeren én de magische Alpen (die het grootste deel van het land beslaan) in het zuiden en oosten. In het noorden, oosten en midden van het land wordt vooral Duits gesproken, in het westen Frans, in het zuiden Italiaans en in Graubünden ook nog eens Reto-Romaans. En elk van de 26 kantons heeft ook nog eens een eigen karakter en dynamiek. Heel tof natuurlijk dat je in een land dat zo groot slash klein is als Nederland, zo’n verscheidenheid aan idioot mooie natuur, (eet)cultuur en vibes aantreft.

KEDENG KEDENG

Komt ‘ie: dé perfecte manier om couleur locale op te snuiven in dit prachtland(je), is met je Swiss Travel Pass (Flex) binnen handbereik. Als in: én bijna onbeperkt vrij reizen met (panorama)trein, tram, S-Bahn, bus en boot én korting op de meeste bergbanen én gratis entree tot zo’n 500 musea. Jazeker, alles loopt hier als een Zwitsers uurwerk, ofwel ‘op tijd’. YAS! Van de mythische Glacier Express, een panoramische dagtocht over de Alpen van Zermat naar St. Moritz, door 91 tunnels en over 291 bruggen. Tot de Bernina Express, van noord naar zuid, ofwel van Chur naar Lugano, ofwel van gletsjers naar palmbomen. Terwijl je laid-back van station naar station zoeft in je comfortabele eersteklas rijtuig, met een chill muziekje op je koptelefoon en je eerste cappuccino van de dag op het uitklaptafeltje voor je, zie je de natuur, architectuur en sfeer rondom de rails langzaamaan veranderen. Van bergpassen met naaldwouden en groene alpenweiden tot enorme meren omringd door wijnbouwvelden op glooiende hellingen en historische dorpen en steden. Slow travel, dat is pure nostalgie. mystsnet.com

Meer lezen? Dat kan in de nieuwe TalkiesMAN, die nu in de winkels ligt! Abonneren? Dat kan hier! talkiesman.com

Geef een reactie