Thuis bij interieurdesigner James van der Velden

Net als alle andere wereldsteden heeft Amsterdam ook zijn eigen geliefde buurt waar iedere ‘Amsterdammer’ wil wonen of werken: de Jordaan. Maar zoals de wijk SoHo in New York bekend staat om zijn karakteristieke trapgevels en lofts, het Berlijnse Mitte om de historische woonblokken en hun groene binnenplaatsen, Kensington in Londen om zijn bijzondere witte terrace houses en het Parijse Quatier Latin om zijn romantische dakterrasappartementen, heeft de Jordaan vooral van alles wat. In de van oorsprong typische oude volkswijk vind je een ratjetoe aan kleine huisjes met karakteristieke gevels, historische winkelpanden, kleine loodsen en werkplaatsen, zeventiende eeuwse hofjes, statige grachtenpanden en rijksmonumenten. Ofwel: een Nederlands openluchtmuseum in het klein. Het is deze buurt waar interieurdesigner James van der Velden voor een creatief Amsterdams koppel een garage mocht verbouwen tot woonhuis.

Sinds een aantal jaar evolueert de Jordaan in een buurt met vintage interieur- en fashion shops, hippe coffee shops en gezellige restaurants en bars. Menig creatieve geest zoekt dan ook naarstig naar de kleinste mogelijkheid om in deze buurt iets om te toveren naar een plek voor wonen of werken. Zoals deze ruimte: een voormalige garage in een pand uit de zeventiende eeuw. Het betreft een van de projecten van interior designer James van der Velden. Na studie- en werkervaring op te hebben gedaan in Londen (onder andere bij Kelly Hoppen) vestigde deze jongeman zich in Amsterdam en daar houdt hij zich bezig met interieuropdrachten van privéwoningen tot aan verschillende retail- en hotelconcepten. CITIZEN M hotels in Amsterdam, Rotterdam, Londen en New York zijn van zijn hand. Maar ook de Collector Store en de restaurants Terpentijn en Thrill Grill – allen in Amsterdam.

Schermafbeelding 2017-05-05 om 14.14.49

Vergapen

De bewoners zijn echte verzamelaars. Dat zien we overal terug en zorgt dat deze loft een bijzondere en inspirerende combinatie van objecten, stijlen, structuren en materialen is geworden. Veel objecten uit het interieur zijn afkomstig van tweedehands markten, uit Frankrijk en van verschillende websites, maar ook gekocht op internationale veilingen. Lopend door het straatje in de Jordaan valt het werkpand nauwelijks op. Het ligt verscholen achter een met graffiti bespoten garagedeur die, als de bewoners thuis zijn, altijd openstaat. Nederland en zeker Amsterdam staat bekend om zijn visuele gastvrijheid; men kan gewoon bij de Amsterdammer binnenkijken door de open deuren en open ramen. Menig internationale toerist vergaapt zich dan ook aan dit eeuwenoude pand en het nieuwe interieur – zeker nu het in gebruik is als woonwerkpand. Dat er in de voorruimte een grijsblauwe classic MG staat geparkeerd, twee motoren, een skateboard, een high end racefiets en een kleine miniatuurmotor, nemen de vele vrouwen onder de toeristen op de koop toe. Zij staren in de diepte – de loft meet vijfentwintig meter – en bewonderen de woonruimte achter de zwartmetalen pui. De ogen van de mannen worden daarentegen eerder naar het wagenpark van de bewoner getrokken. Er wordt dan ook regelmatig op de classic MG geboden.

Schermafbeelding 2017-05-05 om 14.15.13

James van der Velden: ‘De bewoners hadden deze locatie na heel wat research gevonden en benaderden mij voor het project. Toen ik hier voor de eerste keer binnenkwam was het een grote, lege en slecht onderhouden ruimte. Het diende eerst als onderhoudsgarage, later werd het gebruikt als opslag en voor het stallen van auto’s. Het was geen makkelijke ruimte om in te delen, maar ik had er meteen een gevoel bij en ik wist wat de mogelijkheden waren. Ruimte en daglicht waren daarbij de belangrijke uitgangspunten. De visuele diepte van het pand heb ik behouden, vandaar ook dat de rechterwand helemaal vrij is gelaten om die diepte nog eens te accentueren. Maar ondanks de grootsheid van de ruimte was het noodzakelijk de verschillende functies af te bakenen met een wand, een glaspui of met een vloerkleed. Het interieur krijgt hierdoor iets intiems. Ik had meteen allerlei ideeën over wat je met deze ruimte kunt doen en die zijn allemaal uitgekomen. Als ik mijn eigen stijl zou moeten karakteriseren, zou ik allereerst iets zeggen over de contrasten; oud versus modern, donker versus licht. Het allerleukst vind ik het als dingen eigenlijk niet bij elkaar passen, maar dat het eindresultaat dan toch wel werkt. Daarbij houd ik van een doorleefde vintage look en feel. Mijn interieurs zijn vooral leefbaar en huiselijk en ik gebruik vaak bestaande interieurelementen en hergebruik die in mijn nieuwe plan. Zo heb ik in deze loft de oude garagemuur met zijn mooie textuur in tact gelaten. Maar bovenal zijn het de originele elementen en de meubels met een verhaal die hier de sfeer maken’.

Meer lezen? Vanaf 21 april vind je de issue in de winkel of bestel een hardcopy van TalkiesMAN door HIER te klikken. Talkies 6x of 8x per jaar op de mat? Abonneren doe je HIER.

Productie, styling en tekst: Marc Heldens
Fotografie: Alan Jensen
Interior design: James van der Velden/BRICKS STUDIO Amsterdam

Geef een reactie